Сарафов: Главният прокурор има частно разузнаване

„Срещу мен се води кална, непочтена, мръсна война. Това е част от нея“, каза зам-главният прокурор Борислав Боби Сарафов по bTV.

По-рано днес Антикорупционният фонд публикуваха снимки на Сарафов с бившия следовател Петър Петров – Еврото, станал известен по случая „Осемте джуджета“. Относно това Сарафов обърна внимание, че снимките излезли днес, след като станало ясно, че той ще участва в предаването.

„Когато става въпрос за казуса „Осемте джуджета“, се забравя сякаш, че този казус се развива тогава, когато специализираната прокуратура, където са се развивали тези събития, е била под прекия контрол на господин Иван Гешев“, каза Сарафов.

Той знаел кой е направил снимките. Не били от СРС, а от частно външно наблюдение.

„Тези снимки са направени от частното външно наблюдение, ще поясня какво е това – това е нелегална нерегламентирана структура, която се ръководи оперативно от господин Стефчо Банков, бивш ръководител на „Вътрешна сигурност“, МВР, уволнен от господин Бойко Рашков като министър, и в момента прокурорски помощник към господин Иван Гешев. Той провежда такива действия, ръководи очевидно някакви хора, които провеждат нерегламентирано наблюдение, видео и фотозаснемане“, каза Сарафов.

„Да, това е точно така“, отговори той на въпрос дали Гешев разполага с частно външно наблюдение. И го обвърза с твърдението на самия Гешев, че има над 150 записа на разговори.

„Чекмеджегейт“ е от категорията дела, както „Барселонагейт“, които винаги са били само и единствено под личния контрол на главния прокурор господин Гешев. Така че това дело, независимо къде е, дали в България или в Щатите, всяко едно движение по него се съгласува и съм убеден, без да имам доказателства за това, но съм дълбоко убеден, че е съгласувано с него персонално“, оббясни Сарафов. Той самият нямал представа какво се случва по това дело.

„Прекратяването на т.нар „Чекмеджегейт“ и активизирането на „Барселонагейт“ бих могъл да го определя като танц на господин Гешев с политиците. По едното дело прекратява, по другото – активизира. Така той си танцува и дава ясни знаци на политиците какво иска и какво очаква от тях“, коментира заместникът на Гешев. Според него такива „лесни“ дела трябвало да приключват много бързо и прозрачно.

Четете още

Избор на редактора