Сарафов: Главният прокурор трябва да бъде под контрол

Главният прокурор трябва да бъде под контрол и отчетност, каза по повод предложените промени в Конституцията изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов пред журналисти.

По-рано днес той участва в дискусията „Промените в Конституцията по отношение на съдебната власт – между възможното и необходимото“ в Централния военен клуб в София, посветена на предложенията за промени в основния закон.

Всички видяхме до какво би довело един безконтролен главен прокурор. Този контрол трябва да се осъществява от Висшия съдебен съвет, каза Сарафов. Това може да се случва и през механизъм за разследване на главния прокурор, посочи той.

Ако се децентрализира прокуратурата и имаме напълно самостоятелни 28 окръжни прокурори, които вземат своите решения, ще бъде грешка, която много скоростно ще трябва да бъде поправена, а това не може да стане бързо с основния закон, каза още Борислав Сарафов.

Практиката показва, че трябва да има някой, който да възлага и проверки и ревизии, и да санкционира действия или бездействия на тези прокуратура, които излизат извън нормалните стандарти, посочи Сарафов.

Може би никога не съм срещал такова единодушие и единомислие между всички, които са срещу един проект. Отдавна не съм виждал подобно единомислие между две съсловни организации, конституционалисти и общественици, коментира още Борислав Сарафов.

Четете още

Избор на редактора