Сарафов от Испания: Изчерпахме лимита си от грешки

Главните прокурори на България и Испания се договориха в началото на следващата година експерти от испанската специализирана прокуратура по киберпрестъпления да проведат обучение на български следователи и прокурори. Това стана по време на срещата в Мадрид на Борислав Сарафов с Алваро Гарсия Ортис. Временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е на двудневно посещение в Кралство Испания.

Според Борислав Сарафов новите времена изправят разследващите пред нови предизвикателства и необходимост от повече съвместни действия между европейските прокуратури. Той обърна специално внимание на киберпрестъпността, като цитира данни от испанските си домакини, че за много кратък период тя е скочила в Кралството с близо 300 процента.

„Светът се дигитализира. Все повече престъпления се извършват в дигитална среда и ние трябва да отчитаме това“ коментира Сарафов и така анонсира предстоящото обучение.

Общите усилия за противодействие на трансграничната престъпност е била една от темите на срещата на Сарафов с Ортис. След нея изявление направи само българският главен прокурор, тъй като испанският му колега е в процедура по подновяване на мандата му и обясни, че се въздържа от медийни изявления.

Той похвали високото ниво на специализация на испанските прокурори, но и отношението на хората към работата им:

„Това, което най-много ни впечатли в рамките на нашите срещи през тези три дни, е доверието към испанската прокуратура от страна на испанското общество. Убеден съм, че това доверие е заслужено. Надявам се ние, българската прокуратура, да постигнем същите високи стандарти и доверието на обществото“.

„Прокуратурата изчерпа лимита си от грешки“, каза Сарафов пред БНР и обяви, че е амбициран – не просто тя да не допуска повече грешки, но и да спечели и възвърне доверието си в обществото.

Четете още

Избор на редактора