Сара Вагенкнехт застава начело на нова партия

Сара Вагенкнехт, един от най-известните леви политици в Германия, която неотдавна напусна крайнолявата партия „Левите“, беше избрана за лидер на новата си политическа формация, наречена „Съюзът на Сара Вагенкнехт“, предаде ДПА.

„Съюзът на Сара Вагенкнехт“ бе официално учредена като партия тази сутрин и избра първия си изпълнителен комитет, а първата партийна конференция ще се състои на 27 януари. През октомври миналата година Вагенкнехт напусна „Левите“ заедно с девет депутати и обяви плановете си да основе отделна партия.

Вагенкнехт предлага комбинация от лява икономическа политика с високи заплати и щедри обезщетения, както и ограничаване на миграцията. Тя също така поставя под въпрос плановете на някои природозащитници за борба с климатичните промени и се противопоставя на сегашните санкции срещу Русия, някога водещ доставчик на газ за Германия, както и на германските оръжейни доставки за Украйна.

Истинският потенциал на новата партия остава неясен. Широко разпространени са обаче предположенията, че нейните позиции могат да привлекат избиратели, които иначе биха избрали дясната националистическа и антимиграционна „Алтернатива за Германия“, особено в по-слабо проспериращите, бивши комунистически източни района на страната, отбелязва Асошиейтед прес.

Според Вагенкнехт новата партия ще запази сегашното си наименование до следващите общи избори в Германия, планирани за есента на 2025 г., но по-късно ще избере друго наименование, което няма да включва нейното име. Вагенкнехт и нейната дългогодишна съюзничка, бившата лидерка на лявата парламентарна група Амира Мохамед Али, са нейни общи лидери.

Последните социологически проучвания в Германия показват, че водят основните консервативни сили от опозицията, а „Алтернатива за Германия“ е на второ място с над 20 процента подкрепа.

Четете още

Избор на редактора