САЩ върнаха на Турция откраднати антики за $8 млн.

Властите на Съединените щати са върнали на Турция откраднати антики на стойност 8 милиона долара, някои от които са били ограбени още през 60-те години на миналия век.

Сред 41 върнати предмета има две глави на римския император Каракала и бюстът на дама, които са били откраднати и пренесени от Бубон, културно-исторически обект от римската епоха в югозападна Турция, който е разграбен през 60-те години на миналия век.

„По време на моето управление ние върнахме 90 антики на Турция, оценени на повече от 60 милиона долара“, каза окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг, предаде АФП.

На специалната церемония присъстваше заместник-министърът на културата на Турция Гьокхан Язги.

„Вярвам, че заедно можем да сложим край на ударите, нанесени върху идентичността и историята на нациите“, каза той.

Бюстът на дама датира от около 160-180 г. сл. н. е. и е бил взет от Бубон, преди да бъде отнесен в Швейцария от покойния американски търговец на антики Робърт Хехт, съобщиха от офиса на Браг. Хехт го продава на Музея на изкуствата Уорчестър, където обектът остава изложен, докато не е конфискуван през юни 2023 г.

Два бюста на император Каракала, които са били изложени в Музея на изкуствата Метрополитън, са иззети от американските власти в същия ден през март 2023 г.

От създаването си отделът за борба с трафика на произведения на изкуството в Манхатън е възстановил повече от 4700 антики, оценени на повече от 400 милиона долара, и е върнал повече от 4000 от тях в 25 държави.

Четете още

Избор на редактора