САЩ нанасят нови удари срещу хутите в Йемен

Американските сили нанесоха удар по радарен обект на хусите в Йемен, съобщиха военните, като отбелязаха, че целта на най-новият удар е била да се ограничи способността на йеменските бунтовници да атакува морски съдове, предаде Ройтерс и БТА.

„Този удар беше извършен от американския кораб „Карни“ Carney (DDG 64) с помощта на ракети „Томахок“ и беше последващо действие срещу конкретна военна цел, свързана с ударите, предприети на 12 януари с цел да се намали способността на хусите да атакуват морски съдове, включително търговски кораби“, се съобщи Централното командване на САЩ в платформата „Екс“.

Новият удар е нанесен рано тази сутрин йеменско време.

Според един от източниците мишена на новия удар е бил радар. Радарната инфраструктура е ключова цел за спиране на атаките на хусите в Червено море. Телевизия „Ал Масира“ на бунтовническото движение съобщи, че рейдовете на САЩ и Великобритания са били насочени към йеменската столицата Сана.

Очевидци потвърдиха рано вчера йеменско време, че е имало експлозии във военни бази близо до летището в Сана и до това в град Тайз, във военноморска база в главното йеменско пристанище на Червено море – Ходейда и военни обекти в крайбрежната провинция Хаджа.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби съобщи, че обект на ударите е била инфраструктура на хусите за съхраняване, изстрелване и управление на ракети или дронове, използвани от групировката в последните месеци срещу търговски кораби в Червено море.

Четете още

Избор на редактора