САЩ нанесе удари по проирански обекти в Сирия

Девет души, свързани с подкрепяни от Иран групировки в Сирия, са загинали при американски удар по източния град Дейр аз Зур, съобщи неправителствена организация, цитирана от Франс прес.

По-рано министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че американските въоръжени сили са нанесли удар по обект в Източна Сирия, използван от иранската Революционна гвардия и свързани с нея групировки, в отговор на непрестанните нападения в последно време срещу американски военнослужещи в Близкия изток.

Най-малко трима членове на проиранското ливанско шиитско движение Хизбула са загинали при израелски удари по техни позиции в Южна Сирия, предаде ДПА.

Според лондонската неправителствена организация мишена на израелската атака са били военни обекти, сред които подразделение на сирийската противовъздушна отбрана и радарна станция в Тал Калиб и Тал Масихин.

Ударът е съвпаднал с друг, нанесен в района на Дамаск, където най-малко три взрива са разтърсили съседния град Акраба, където има военно летище.

Междувременно американски военен дрон Ем Кю-9 е бил свален вчера от йеменските шиитски бунтовници хуси, подкрепяни от Иран.

Двама американски официални представители и самото движение на хусите, което е подкрепяно от Иран, цитирани от Ройтерс.

Дронът, който е производство на компанията „Дженерал Атомикс“ (General Atomics), е бил свален край бреговете на Йемен. Те не уточниха дали това е станало в международно небе.

Военен говорител на хусите съобщи, че дронът е бил свален във въздушно пространство над териториалните води на Йемен.

Четете още

Избор на редактора