САЩ отвръщат на удара. Атакуват цели в Ирак и Сирия

Съединените щати нанесоха днес въздушни удари в Сирия и Ирак в отговор на убийството на трима американски войници при атака с дрон в Йордания, предаде Франс прес.

Американските телевизии Ей Би Си и Фокс нюз съобщиха за нападенията малко след като президентът на САЩ Джо Байдън присъства на церемонията по посрещането на американска земя на тленните останки на убитите в неделя военни.

Снимка Х

Тримата убити войници бяха посочени като военнослужещи от армейския резерв Уилям Ривърс, 46, и Кенеди Сандърс и Бреона Мофет, и двамата на 20 години.

Най-малко 41 други бяха ранени. Чакахме да видим как ще реагират САЩ, след като Белият дом обеща, че ще направи всичко необходимо, за да защити войските – въпреки че подчерта, че не се стреми към война с Иран.

При въздушните удари в Източна Сирия са били убити шестима бойци на проирански милиции, съобщи директорът на неправителствената мониторингова организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман. Той каза, че атаките вероятно са били извършени от Съединените щати.

Министерството на външните работи на Ирак привика американския пратеник в Багдад, за да предаде официален меморандум на протест срещу ответните американски въздушни удари, нанесени тази нощ, съобщава държавната информационна агенция INA.

Защо има американски бази в Ирак и Сирия?

Базата на САЩ, която беше ударена миналата неделя при смъртоносна атака с дрон в северозападен край на Йордания, е една от повече от дузина, където американски военен персонал действа в Ирак, Йордания и Сирия.

Ето кратко резюме на това къде САЩ имат бази в Близкия изток и защо.

Ирак – Има около 2500 войници, базирани в Ирак. Тяхното присъствие е по покана на иракското правителство като част от водена от САЩ коалиция за предотвратяване на възраждането на джихадистката групировка „Ислямска държава“, която все още присъства там, след като беше разбита през 2017 г.

Сирия – В Сирия има и около 900 американски служители. Те са официално там, за да подкрепят своя съюзник срещу ИД, ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили в полуавтономния североизточен регион на Сирия. Сирийското правителство се противопоставя на американското присъствие в страната му, наричайки го окупация.

САЩ също имат около 3000 американски войници, базирани в Йордания , която е ключов съюзник на САЩ, и много други бази, включително три големи военновъздушни бази в Персийския залив и пристанище в Бахрейн .

Четете още

Избор на редактора