17.9 C
София
събота, 1 октомври, 2022

САЩ пратиха 1,3 милиарда долара на Украйна, Британия – 1 милиард лири

Транш от 1,3 милиарда долара икономическа подкрепа пое към Украйна в рамките на първоначална помощ от 7,5 млрд. долара, обещани на Киев от правителството на Джо Байдън през май, предаде Франс прес. Парите са прехвърлени на украинското правителство чрез Световната банка.

“С тази икономическа помощ потвърждаваме решителния си ангажимент към украинския народ, в момент, когато той се брани от агресията на Путин и се мъчи да поддържа икономиката си”, заяви в комюнике американският министър на финансите Джанет Йелън.

По оценка на Световната банка войната, която Русия води в Украйна, заплашва да доведе до свиване на украинската икономика с 45% тази година. Бюджетният дефицит на страната се увеличава с по 5 млрд. евро на месец заради стопяването на приходите и невъзможността й да получи финансиране на външните пазари.

Международните дарители се мобилизираха да съдействат на Украйна. Финансовото министерство на САЩ, Г-7 и Европейският съюз се ангажираха да предоставят финансиране от 29,6 млрд. долара на Киев, 8,5 млрд. от които са американската помощ.

Великобритания на свой ред дава на Украйна още 1 млрд. лири (1,2 млрд. долара) военна помощ, предаде Ройтерс. Средствата са предназначени за увеличаване на отбранителните способности на Украйна, включително системи за противовъздушна отбрана, безпилотни самолети, ново оборудване за водене на електронна война, както и хиляди екипировки за украинските войници.

“Британските оръжия, техника и обучение трансформират украинската отбрана срещу тази яростна атака. Ние ще продължим да стоим непоколебимо зад украинците, за да гарантираме провала на Путин в Украйна”, заяви британският премиер Борис Джонсън.

Общият размер на военната и икономическата помощ на Обединеното кралство тази година нараства на 3,8 млрд. лири. Освен това украински войници започнаха тренировки във Великобритания, след като Джонсън предложи мащабна операция за обучение на 10 000 войници на всеки 120 дни.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини