САЩ се завърнаха на Луната след 51 години

Космическият апарат, създаден и управляван от базираната в Тексас компания „Интюитив машинс“(Intuitive Machines), се приземи близо до южния полюс на Луната – първото кацане на САЩ на лунната повърхност от повече от половин век насам, и първото, постигнато от частния сектор, предадоха осведомителните агенции.

Шесткракият спускаем робот без екипаж , наречен „Одисей“, се приземи около 23:23 ч. по Гринуич (01:23 ч. българско време), съобщиха от компанията и от НАСА, които съвместното излъчваха онлайн кацането от оперативния център на „Интюитив машинс“ в Хюстън.

Кацането завърши с напрегнат финален заход и спускане, при което се появи проблем с автономната навигационна система на модула и това наложи наземните инженери да прибsгнат към нетествано решение.

Освен това беше необходимо известно време след очакваното радиозатъмнение, за да се възстанови комуникацията с космическия кораб и да се определи съдбата му на около 384 000 км от Земята, отбелязва Ройтерс.

Когато контактът най-накрая беше възстановен, сигналът беше слаб, но потвържди, че модулът е кацнал. Контролът на мисията обаче не беше наясно за точното състояние и позиция на апарата, се видя от онлайн излъчването, предава БТА.

„Оборудването ни е на лунната повърхност и ние предаваме оттам, така че поздравления за екипа на ИМ“, казва директорът на мисията Тим Крейн от „Интюитив машинс“. „Ще видим какво още можем да получим от това“.

Директорът на НАСА Бил Нелсън веднага приветства постижението като „триумф“ с думите: „Одисей превзе Луната„.

Както беше по план, космическият кораб спря в кратер, близо до южния полюс на Луната, показа онлайн излъчването. Модулът не е проектиран да осигури видео на живо от кацането, което се случи един ден след като апаратът достигна лунната орбита и седмица след изстрелването му от Флорида.

Кацането на „Одисей“ на естествения спътник на Луната е първото контролирано спускане на лунната повърхност от американски космически кораб след „Аполо 17“ през 1972 г., когато последната лунна мисия на НАСА с екипаж се приземи там с астронавтите Джийн Сернан и Харисън Шмит.

Досега космически кораби само от четири други държави са кацали на Луната – от бившия СССР, Китай, Индия и, съвсем наскоро, едва миналия месец, Япония. САЩ са единствената страна, която някога е изпращала хора на лунната повърхност.

„Одисей“ е снабден с набор от научни инструменти и технологични демонстрации за НАСА и няколко търговски клиенти, проектирани да работят в продължение на седем дни със слънчева енергия.

Полезният товар на НАСА ще се фокусира върху събирането на данни за изследване на лунната повърхност, ресурсите и потенциални опасности на лунната среда за бъдещи спускаеми апарати и планираното от НАСА завръщане на астронавти по-късно през десетилетието.

Мисията IM-1 беше изстреляна към Луната миналия четвъртък с ракетата „Фалкон 9“ на компанията „Спейс Екс“ от космическия център Кенеди на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида.

„Одисей“ направи първото „меко кацане“ на Луната, осъществено от търговски произведен и експлоатиран апарат. То е дебютно в рамките на лунната програма „Артемида“ („Артемис“) на НАСА. САЩ се надпреварват да върнат астронавти на естествения спътник на Земята преди Китай да спусне там свой космически кораб с екипаж.

НАСА има за цел да изпрати първия си кораб с екипаж в края на 2026 г. като част от дългосрочно, устойчиво изследване на Луната и стъпка към евентуални полети на хора до Марс.

Инициативата е фокусирана върху южния полюс на Луната, отчасти защото се предполага, че там има изобилие от замръзнала вода, която може да се използва за поддържане на живота и за производство на ракетно гориво, отбелязва Ройтерс.

Очаква се множество малки спускаеми апарати като „Одисей“ да проправят път в рамките на проект на НАСА, който цели доставка на инструменти и хардуер на по-ниски цени от традиционните за американската космическа агенция. Това че се разчита в по-голяма степен на малки и не толкова опитни частни предприятия обаче крие и своите рискове.

Миналия месец лунният модул на друга фирма,“Астроботик“ , имаше проблем със задвижващата система по пътя си към на Луната, малко след като беше изведен в орбита на 8 януари.  Неизправността на спускаемия апарат „Перигрин“ беше трети неуспешен за частна компания след такива на компании от Израел и Япония.

Въпреки че „Одисей“ е най-новата звезда от програмата на НАСА, полетът IM-1 се счита за мисия на „Интюитив машинс“. Разпространението на търговските космически предприятия се дължи на технологичния скок през последните десетилетия, припомня Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора