ГЕРБ свалиха картите: По-близо сме до избори

Имаме фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор. Това каза на брифинг в централата на ГЕРБ вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел по повод преговорите с „Продължаваме промяната – Демократична България“ за коалиционно управление.

Предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация между премиера и вицепремиера, да има възможност за смяна на министри и да продължим да работим по споразумението. Това бе категорично отхвърлено, заяви Габриел.

На този етап ние оставаме твърди в линията ни за представата ни за управлението на страната, в което състав, приоритети, реформи вървят „ръка за ръка“, коментира тя.

Попитана утре ГЕРБ ще приемат ли мандата от президента, или преговорите ще продължат, Мария Габриел каза: „Ако няма промяна в това, което сме заявили – че съставът на правителството е също толкова важен, колкото приоритетите за страната и реформите, да ще върна празен мандат“.

В преговорния екип на ГЕРБ, обявен от лидера на партията Бойко Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян, заместник-председатели на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

„За нас не са важни министрите. Уговорката ни с ГЕРБ е за 18 месеца. На 9-ия месец единственото, което правим, е да сменим премиерите. Готови сме да спазим обещанието, което дадохме, и така да продължи управлението“, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и допълни, че споразумението е абсолютно финализирано.

Допълнителните министерства, които са поискали от ГЕРБ-СДС, са Министерство на външните работи, на вътрешните работи, на иновациите, на околната среда и на културата.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че споразумението е проверявано три пъти и не разбира какви са аргументите да се подлага на съмнението дали ще се подписва. По думите му в декларацията, с която започна съвместната работа преди 9 месеца, „имаше ясни приоритети за съдебната реформа и регулаторите“.

От своя страна ген. Атанас Атанасов призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се намеси и предложи на Мария Габриел да не бърза с връщането на празна папка утре сутринта.

Утре президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от ГЕРБ-СДС, като най-голямата по численост парламентарна група. Връчването на мандата ще бъде в 12:00 часа в сградата на президентската институция.

Четете още

Избор на редактора