Свалиха четири тела и 11 тона боклук от Еверест

Непалски войници са свалили четири тела и един скелет от връх Еверест и съседните върхове Лхотце и Нупце по време на операция за почистване, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Тя съобщи, че от април са събрани общо 11 тона боклук.

Със своите 8849 метра връх Еверест е най-високият връх на Земята. Той обаче си е спечелил и печалното прозвище на най-високото сметище на света. Тонове скъсани палатки и дрехи, опаковки от храни, котлони, празни шишета, алуминиеви консерви и кислородни бутилки са изоставени в планината от алпинисти.

Отпадъци и десетки трупове също се виждат по пътя към Еверест, като някои трупове дори служат като своеобразни ориентири при изкачването на върха, отбелязва ДПА.

Когато някой умре в планината, то починалите често просто биват оставяни там. Това е така, защото прибирането на замръзнал вкочанен труп е не само трудно, но и скъпо, като според американския алпинист и блогър Алън Арнет това струва между 30 хиляди и 60 хиляди евро.

В повечето случаи се изпраща екип от шест до десет шерпи с кислородни бутилки и хеликоптер извозва тялото. Има обаче и някои семейства, които решават да оставят покойните си роднини там заради любовта на загиналите към планината, посочва ДПА.

Четете още

Избор на редактора