Свалиха шефа на парламента със 129 гласа

Парламентът освободи председателя на Народното събрание Росен Желязков. Решението беше подкрепено от 129 народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, „против“ гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Проектът на решение за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание беше внесен и подписан вчера от народните представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и от „БСП за България“.

Основанието е системното неизпълнение на задълженията му като председател.

Конкретните мотиви към предложението за решение са: нарушение при процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса – Станимир Михайлов; системна злоупотреба с правото по чл. 48, ал. 5 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание ; нарушения при провеждане на парламентарния контрол по чл. 105 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, се посочва в мотивите.

Скъпи колеги, за мен беше чест да бъда председателят на 49-ото Народно събрание. Това заяви председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков минути преди да бъде освободен от поста. От ГЕРБ-СДС и ДПС го аплодираха на крака.

Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Всички ние в тази зала сме хора, но хора, пратени от други хора, за да работим за хората. Като хора имаме нашите страсти, но като народни представители, имаме отговорност, заяви Желязков.

Днес имаме „коалиция на пудела“, събраха се, сега могат да отворят отново каналите, да върнат шефката  на Митниците и могат спокойно да крадат, коментира пред журналисти председателят на ДПС Делян Пеевски исканата оставка на председателя на парламента Росен Желязков. – „Коалицията на пудела“ ще се радва много малко на грабежа, след това ще понесат отговорност за всичко, смята Пеевски, като уточни, че отговорността е пред хората.

„Честито на новата коалиция. „Възраждане“ – честито, ние се отървахме от ПП-ДБ,  честито на колегите от „Има такъв народ“ ( ИТН), всичките им приказки срещу ПП-ДБ в зала ги видяхме, разбира се на ПП-ДБ, които си намериха нови партньори. Ние ще бъдем една достойна опозиция, надявам се сега народът да види всеки какво прави и да ни подреди така, че подобно нещо да не се случва“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента пред журналисти .

Четете още

Избор на редактора