17.1 C
София
петък, 30 септември, 2022

Светият синод призна северномакедонската църква

Докато тече спорът за ветото между София и Скопие, Светият синод на БПЦ на практика призна северномакедонската църква.

Светият синод на БПЦ с “духовна радост приветства решенията за вдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно общение с Православната църква на Северна Македония”, се казва в съобщение от синода, който е провел днес редовно заседание в пълен състав.

На 10 май Вселенската патриаршия вдигна схизмата от Македонската православна църква – Охридска архиепископия, и я призна с името “Охридска църква”. Досега тя не беше призната от никоя православна църква.

Неясен засега остава въпросът за името – Православна църква на Северна Македония – или само Охридска архиепископия.

Ето и съобщението:

“Днес на свое заседание, пълен състав (прот. №2), Св. Синод разгледа писма на Вселенския патриарх Вартоломей и Сръбския патриарх Порфирий във връзка с каноническия статут на Православната църква на Северна Македония, и след проведено гласуване реши:

Българската православна църква – Българска патриаршия с благодарност към Бога и духовна радост приветства решенията за вдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно  общение с Православната църква на Северна Македония. Въпросът за името на Православната църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан.”

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини