Световен шампион в овчарския скок почина на 29

Шон Барбър, притежател на националния рекорд на Канада и световен шампион от 2015 година в овчарския скок при мъжете, почина на 29-годишна възраст, съобщи агенция „Ройтерс“.

Агентът на Барбър Пол Дойл потвърди, че лекоатлетът е починал в сряда в дома си в Къркуд, Тексас (САЩ) от медицински усложнения.

„Той беше повече от изключителен атлет. Шон беше толкова добросърдечен човек, който винаги поставяше другите пред себе си. Трагично е да загубим такъв добър човек толкова млад“, коментира Дойл.

Шон Барбър спечели златен медал на Панамериканските игри през 2015-а, а няколко седмици по-късно 21-годишният тогава състезател ликува и със световната титла в Пекин (Китай).

Рекордният скок на Барбър от 6 метра, постигнат на 15 януари 2016 година все още е най-доброто постижение за Канада. Лекоатлетът участва и на Олимпийските игри в Рио през 2016 година.

Барбър се състезава за първи път в овчарския скок още на 7 години, поставяйки училищен рекорд в САЩ. Печелил е титлата в колежанското първенство на САЩ за университета Акрън на закрито през 2014-а и 2015-а и после и титлата на открито през 2015 година.

Лекоатлетът имаше двойно гражданство, тъй като баща му и негов треньор Джордж е роден в Канада. Когато за първи път попадна в отбора на Канада, Шон Барбър заяви, че е избрал тази държава, за да следва стъпките на баща си, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора