Шахматният крал се бори с мистериозна болест

Къде е Дин Лижен? Защо световният шампион по шахмат не играе в турнири? Това са въпроси, които доведоха до огромни спекулации сред феновете на шаха през последните няколко месеца.

Световният шампион не е играл нито един турнир от май, когато завърши осми в Superbet Chess Classic в Букурещ, събитие, в което той участва само седмица, след като спечели титлата в изтощителен мач от 18 партии срещу гросмайстора Ян Непомняшчи, уточнява Chess.com.

След това Динг се оттегли от следващия турнир в календара Superbet Rapid & Blitz. Той се върна в Пекин, за да даде интервюта на китайските медии. Там той намекна, че няма да има дълга кариера, но все още не възнамерява да се пенсионира.

„Не мога да намеря повече забавление и искам да намеря ново щастие другаде“, каза той пред журналисти в родината си .

След това Динг също отмени участието си в Global Chess League през юни, Шампионата по скоростен шах на Chess.com през септември и Азиатските игри малко след това. Тази седмица Grand Chess Tour също сподели новината, че Дин е заменен от  Левон Аронян и от Ле Лийм за Saint Louis Rapid & Blitz и Sinquefield Cup, където трябваше да играе.

Отсъствието на Дин е в рязък контраст с бившия световен шампион гросмайстор Магнус Карлсен , който беше активен тази година. Норвежецът участва в Champions Chess Tour, Световната купа на FIDE, Европейската клубна купа и Qatar Masters, а сега е готов да играе и Европейското отборно първенство за Норвегия след седмица.

Дин, от друга страна, направи първата си публична изява от месеци по време на китайския национален турнир Mind Games в края на октомври, където беше ко-коментатор по националната телевизия.

Публичната му поява е положителен знак и загатва за потенциално завръщане, което китайската звезда сега потвърждава.

В имейл до Chess.com Дин разкрива, че от известно време се бори с болест. Световният шампион не навлиза в подробности, но казва, че това е причината за отсъствието му от турнири.

31-годишният играч също така казва, че няма да играе повече в турнири през 2023 г., но възнамерява да се завърне в турнира Tata Steel Chess през 2024 г., който ще се проведе от 12 до 28 януари. Съставът на шахматистите за Вайк ан Зее все още не е официално обявен.

Следващият мач от Световното първенство е планиран да се проведе в края на 2024 г. между защитаващия титлата си Дин Лижен и победителя в Турнира на кандидатите, който ще се проведе в Торонто, Канада през април 2024 г.

Четете още

Избор на редактора