Сгащиха граничен полицай с 500 евро подкуп

Окръжна прокуратура – Благоевград привлече към наказателна отговорност граничен полицай за подкуп, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

Установено е, че на 28 април  в гр. Сандански полицейският служител А.К. (на 40 години) чрез изнудване поискал и приел сумата от 500 евро, за да не извърши действия по служба. Използвайки служебното си положение на граничен полицай, той поискал „такса спокойствие“. Заплашвал лицето, от което е поискан подкупът, че ще извършва постоянно проверки на товарните автомобили, преминаващи през ГКПП „Кулата“, свързани с дейността на транспортните му дружества.

Граничният полицай е задържан в момента на приемане на подкупа. Той е привлечен в качеството на обвиняем.

С постановление на наблюдаващия прокурор А.К. е задържан за срок до 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура – Благоевград да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

За извършеното от обвиняемия престъпление законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 7 от НК – да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

Пред ноември миналата година от МВР съобщиха, че служител от администрацията на „Гранична полиция“ е задържан с подкуп от 2000 лева. През март миналата година пък граничен полицай бе арестуван за подкуп на ГКПП „Дунав мост“ при Русе.

Четете още

Избор на редактора