Сградите в София могат да издържат трус до 7.3 по Рихтер

„Сградите в София са проектирани, за да издържат на земетресение с магнитуд до 7.3, обясни проф. Павлов.който е ръководител на Националния център по сеизмично инженерство. – „Максималното, което се очаква, че би могло да има в София е около 7“.

„България има изградена система за контрол над проектирането, строителството и експлоатацията на сградите, посочи още той пред БНР. – Проектирането се извършва от специалисти, които спазват съответните норми. Те трябва да притежават правоспособност, която се добива след три години проектантски стаж. Има технически контрол от инженери. След това идва надзорна фирма. Следи се дали този проект се изпълнява качествено. Осъществява се връзка между проектантски процес и изпълнение“

„След земетресението във Вранча от 1977 година, когато имаше над 100 жертви, българските власти повишиха малко нормите за сеизмично проектиране“, каза проф. Павлов.

„Сеизмично най-опасните райони у нас са Кресненското дефиле, района между Търговище и Провадия, както и Чирпанска низина. Изискването при проектиране е да могат да издържат на земетресение като вчерашното в Турция. За останалите райони е малко по-ниско“.

„Има презастрояване и урбанистични проблеми в някои градове в Турция, обясни професорът. – Разстоянието между някои сгради е доста близко. Забелязва се, че има тнакива, които са рухнали, но има и други, които не са с компрометирани елементи. Някои са строени по старите норми. След 2000 година, когато имаше земетресение в Измит, при което загинаха 17 000 човека, нещата се подобриха. Турската държава предприе мерки относно контрола по проектирането, изпълнението и екплоатацията на сградите“.

В България има сеизмична карта и колкото по-застрашени са местата, толкова по-големи са изискванията при проектиране, обясни проф. Павлов.

Още по темата

Избор на редактора