Северна Корея посрещна Путин с руски знамена

Президентът на Русия Владимир Путин пристигна в Северна Корея, след като заяви, че двете страни искат да установят тясно сътрудничество, за да се справят с американските санкции на фона на ожесточаващите се конфронтации с Вашингтон, предаде Асошиейтед прес, като се позова на руски медии.

Според новинарските агенции Путин е бил посрещнат на летището в Пхенян от севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Путин, който е на първото си посещение в Северна Корея от 24 години, каза в коментари, публикувани от руските държавни медии часове преди пристигането му, че оценява твърдата подкрепя на Севера за неговите военни действия в Украйна.

По думите му двете страни е продължат „решително да се противопоставят“ на амбициите на Запада „да възпрепятства установяването на многополюсен световен ред, основаващ се на справедливост, взаимно уважение на суверенитета и взаимно зачитане на интересите“.

Посещението на Путин идва на фона на растящите опасения относно споразумение за обмен на оръжия, при което Пхенян предоставя на Москва крайно необходими боеприпаси за войната на Русия в Украйна в замяна за икономическа помощ и трансфер на технологии, които ще засилят заплахата от страна на ядрените оръжия и ракетната програма на Ким.

В столицата на Северна Корея Пхенян улиците бяха украсени с портрети на Путин и руски знамена. На знаме на една от сградите пишеше: „Топло посрещаме президента на Руската федерация“.

Четете още

Избор на редактора