Седем области са в грипна епидемия

Седем са областите в страната, в които към момента е обявена грипна епидемия. Това са: Пловдив (18 до 30 януари), Ловеч, Пазарджик и Габрово (за периода 18 до 29 януари), Стара Загора (за периода 17 – 23 януари), Добрич (за периода 20 – 25 януари) и София-област (20 до 27 януари).

Към момента водещ по разпространение е грипният щам „Виктория“, с който са заразени около 60% от заболелите, след него е щамът „Дарвин“ с 30% и грип тип Б с 10% разпространение, съобщава БНТ.

Продължава и циркулацията на ковид, но в неособено високи нива.

Вчера от Столичната регионална здравна инспекция съобщиха, че София все още е далеч от приблизителния праг за обявяване на грипна епидемия.

Ямбол е на прага на грипна епидемия. През последната седмица рязко се е увеличил броят на заболелите. Най-засегнати са децата до 4 години.

Пикът на грипната епидемия се очаква до две седмици. Към момента противоепидемични мерки се налагат по области, а не на национално ниво. РЗИ-тата по места обаче ежедневно наблюдават ситуацията. Към момента преобладаващи са щамовете от тип А – “Виктория” и “Дарвин”.

На 9 януари в София е регистриран първият случай на грип – тип Б – при 15-годишно дете.

РЕКЛАМАspot_img