Семейството на масовия убиец от Белград напуска Сърбия

Семейството на Коста К. (13), който уби осем деца и училищен пазач в ОУ „Владислав Рибникар“ в Белград на 3 май, вероятно ще се премести в чужбина от съображения за сигурност. Майката на Коста и десетгодишната му сестра може да са първите, които ще напуснат Сърбия, а бащата на момчето-убиец може да се присъедини към тях, след като излезе от затвора, пише Pink.rs.

Психолози и криминалисти смятат, че това е най-доброто решение за това семейство, особено за сестрата на Коста.

Родителите на Коста получиха стотици заплахи онлайн след безпрецедентното престъпление на сина им. Бащата Владимир в момента е зад решетките, а майката си взе неплатен отпуск от Биологическия факултет, където работи, и е с дъщеря си неизвестно къде в Сърбия. По-малката сестра на Коста, която също като него е учила в ОУ „Владимир Рибникар“ и в момента е в четвърти клас, със сигурност няма да се върне в това училище.

Психологът и криминалист Милан Костич смята, че по-малката сестра на Коста също е жертва на брат си, тъй като тя ще носи последствията от постъпката му до края на живота си.

– Това момиче не е направило нищо и ще бъде белязано и дамгосано до края на живота си. Околната среда ще направи това и смятам, че трябва да бъде защитена, доколкото е възможно. Подобна ситуация не е често срещана у нас, но е важно да се обясни на майката колко сложна е ситуацията за тях и че може би най-доброто решение е да напуснат страната. Мисля, че раздялата с Коста е необходима в случая. Майката трябва да разбере, че освен сина си има и дъщеря и че трябва да направи нещо, за да я защити – казва Костич и добавя:

Всичко е унищожено, включително неговия живот и животите на всички семейства, които възмути с постъпката си. Той унищожи и живота на майка си, баща си и сестра си. Семейството му ще търпи ужасни последствия в продължение на много години, защото нещо подобно е трудно да се забрави.

Той отбелязва, че майката и бащата ще усещат ефектите до края на живота си, но че сестрата, може би поради младостта си, не.

Когато порасне, може би в един момент сестрата ще се дистанцира от това престъпление, но… Сега единственото решение е смяна на средата. Най-полезно е да смените фамилията, но не съм запознат с процедурата. Разбира се, майката и сестрата на Коста имат възможност да не променят нищо, но тогава ще си понесат последствията. Ако решат да напуснат страната, те вероятно ще бъдат под постоянно наблюдение от службите за сигурност на страната, в която се местят – посочва Костич.

Бора Баняц, бивш ръководител на Дирекцията за борба с организираната престъпност, смята, че може би най-доброто решение за семейството на Коста е да се премести в далечна страна.

14Какво може да се направи с тях, имам предвид сестрата и майката? За тях няма живот нито в Белград, нито в Сърбия. Не мисля, че биха могли да живеят в която и да е държава от региона, защото рано или късно ще бъдат разкрити. Може би трябва да отидат отвъд океана, някъде достатъчно далеч. Ако останат тук, единственото решение е да сменят самоличността си, но въпросът е дали ще успеят да направят това – казва Баняц.

Четете още

Избор на редактора