Двойният убиец с още едно обвинение. За амфетамин в колата му

На Георги Семерджиев ще бъде повдигнато още едно обвинение, тъй като при втория оглед на автомобила му бе открит амфетамин. Това заяви заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров пред БНТ.

Семерджиев предизвика зверска катастрофа на столичния бул. „Черни връх“, при която блъсна и уби две момичета.

„Публично това ще бъде обявено в четвъртък в залата на Софийския апелативен съд. Тогава ще представим доказателства. Още нямаме резултат от иззетата кръвна проба, но иззехме достатъчно количество кръв, въпреки съпротивата на Семерджиев“, каза Тодоров. Той разясни, че в момента тече втора експертиза, която трябва да докаже дали Георги е бил под влияние на наркотици.

„Ако това бъде потвърдено, това е най-тежко наказуемото престъпление, за което е предвидено лишаване от свобода до 20 години“, каза заместник-директорът на Националната следствена служба. Той нито потвърди, нито отрече дали в автомобила е имало други пътници.

Ясен Тодоров каза още, че към момента няма доказателства, че полицайката Симона Радева е била в колата при инцидента, но е доказано, че след катастрофата тя и още двама души са помогнали на Семерджиев да се укрие. Той посочи още, че има установени данни за връзки на Георги Семерджиев със служители на МВР. Заради това прокуратурата разследва т.нар полицейски чадър. Свързаността му с други лица и евентуална престъпна дейност най-вероятно ще бъде разглеждана в отделно досъдебно производство.

„Наистина е учудващо, че това лице има над 50 наказателни постановления и не му е връчено нито едно. Учудващо е, че от 10 -11 юни той се издирва след шофиране в „Студентски град“ с притежание на наркотици, а ние го намерихме за половин час“, коментира Ясен Тодоров. Той заяви, че са иззети всички видеозаписи в района на катастрофата, както и около дома на Семерджиев.

Зам.-директорът на Националната следствена служба призова ако има очевидци на катастрофата, да се свържат със службите, за да дадат показания.

„Основното при това престъпление ще бъде доказване на авторството на деянието – кой е управлявал автомобила. Както виждате, пред съда Семерджиев вече си е изградил някаква защитна версия – че е отвлечен, че не е управлявал той. Благодарение на бързите действия на разследващите събрахме доказателства, които убедиха съда за момента и го накараха да направи основателно предположение, че Георги Семерджиев е извършител на престъплението“, обясни Ясен Тодоров.

Той допълни, че в дома на извършителя са открити както вещи, свързани с катастрофата, така и съвпадение на ДНК. Едно от откритите доказателства е изпаднала маратонка.

„На един от видеозаписите се вижда как той бяга с маратонка на левия крак, а десният е по чорап. Предполага се, че дясната маратонка е изпаднала в колата по време на катастрофата. В дома му е открита другата“, поясни Ясен Тодоров. По думите му, ако Георги Семерджиев е бил защитен свидетел, това нямало да стане публично достояние.

„Той може да е бил обикновен свидетел, но ако беше защитен, никой нямаше да знае кой е той“, заяви Тодоров.

Дали Симона Радева е получавала пари, за да укрива Георги Семерджиев, ще стане ясно от разследването на прокуратурата, добави той.

„С оглед на действията ѝ след ПТП-то може да се предполага, че тя със свои действия е улеснявала Семерджиев в неговата дейност. Мисля, че отношенията между Семерджиев и Радева са лични. Имаме информация и в тази насока“, заяви Тодоров.

Четете още

Избор на редактора