Силен взрив избухна до летището в Ташкент

Силен взрив избухна в узбекистанската столица Ташкент, съобщи новинарският портал „Дарьо“ тази сутрин и цитира информация от министерството на извънредните ситуации за избухнал склад в квартал близо до летището на града, предаде Ройтерс.

Полетите на Международно летище Ташкент излитат и кацат в обичаен режим, показват данни от сайта „Флайт Радар 24“ (FlightRadar 24).

В 22,15 ч. по Гринуич към летците е издадено предупреждение, че една от пистите на летището ще бъде затворена за излитане и кацане между 02:00 и 07:00 ч. по Гринуич днес, но ще бъде осигурена част от нея за рулиране. Не се посочва причина.

Според публикация на „Дарьо“ в социалните мрежи в министерството на извънредните ситуации е постъпил сигнал за пожар в един от складовете в местния градски квартал „Сергели“, избухнал след силен взрив. Местната телевизия „Нова 24“ съобщи, че става дума за експлозия в митнически склад, посочва Франс прес.

На мястото са пристигнали аварийно-спасителни и противопожарни екипи, които в момента гасят огъня, се допълва в публикацията. Засега няма данни за жертви, съобщава се само за неуточнен брой пострадали, откарани в болница.

„Към момента сред тях няма тежко ранени. Лекарите оказват цялата необходима медицинска помощ“, заяви в социалната мрежа Телеграм министерството на здравеопазването и добави, че спешна медицинска помощ се оказва и на пострадали при пожара хора на местопроизшествието и в околните жилища.

Узбекистан е най-голямата по население от бившите централноазиатски съветски републики, а пожарите вследствие на остаряло оборудване и неспазване на стандартите за безопасност са често явление. Въпреки това инцидентите от такъв мащаб все още са рядкост, отбелязва Франс прес.

Четете още

Избор на редактора