Силяновска води убедително пред Пендаровски

Преднината на кандидата за президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска, пред настоящия президент на Северна Македония, подкрепен от СДСМ, Стево Пендаровски е почти двойно по-голяма, сочи проучване на Маркет Вижън по поръчка на МКД.мк, пише изданието.

На въпрос за кого биха гласували, 20,1 процента от респондентите отговарят, че това е Гордана Силяновска, а 10,9 биха подкрепили Стево Пендаровски, 33,9 процента смятат, че победител в изборите ще бъде кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ, а според 18,4 процента  Пендаровски ще спечели втори президентски мандат.

Според проучването в надпреварата между кандидатите за президент, издигнати от албанските политически партии в страната,  за кандидата  на ДСИ Буяр Османи биха гласували 7,9 процента от гражданите, а 5,8 процента биха подкрепили кандидата на албанските опозиционни партии Арбен Таравари, съобщава БТА.

Кандидатът за президент на движението ЗНАМ Максим Димитриевски има подкрепата на 6,9 процента от анкетираните граждани, 5,1 процента от тях отговарят, че не знаят за кого биха гласували, а 22,3 процента казват, че няма да гласуват.

Интересът към първия тур на президентските избори на 24 април е голям, 72,1 на сто от анкетираните казват, че ще гласуват за президент на страната, а за парламентарните избори, които ще се проведат на 8 май, заедно с втория тур от президентските избори, готовност за гласуване заявяват 66,6 на сто от респондентите.

Изследването е представително за Северна Македония, проведено е от 15 до 24 март 2024 г. чрез телефонно проучване, върху извадка от 1200 респонденти, а статистическата грешка е 3 процента.

Четете още

Избор на редактора