Силяновска се закле, нарече страната Македония

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова встъпи в длъжност, след като положи клетва пред парламента в Скопие.

„Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Република Северна Македония…”, прочете първите думи от клетвата председателят на парламента Йован Митрески, след когото Силяновска произнесе „Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Македония”.

В предизборната си кампания Силяновска неколкократно заяви, че няма да използва „Северна” в името на държавата, което бе променено с Преспанския договор с Гърция от 2018 г. Това отвори пътя на страната към членство в НАТО.

В присъствието на представители на дипломатическия корпус, премиера на Северна Македония Талат Джафери, министри, бившият президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ Георге Иванов, представителите на съдебната власт, на Генералния щаб на армията, главите на религиозните общности и др., в първото си изявление като президент Силяновска заяви, че думите ѝ са „в битка с емоциите”, защото не е вярвала, че изборът ѝ ще стане факт. „Единственият човек, който твърдеше, че това ще се случи” е председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, каза тя.

„Ще бъда президент и на лявата, и на дясната страна (на седящите парламентарната зала). Ще бъда президент на всички граждани, няма да правя разграничение нито по етнос, нито по религия, нито по пол, нито по каквото и да е”, заяви новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска.

Голяма част от словото ѝ бе насочено към жените, „които знаят как да се грижат за всички останали, не само за себе си”, които трябва да присъстват по-сериозно в политиката, независимо, че на Балканите обществото е партиархално, но „силните жени могат да решават проблемите по различен начин”.

Силяновска заяви, че ще се опитва с новия парламентарен състав да работи така, че да убеждава, че ветото, което президентът има право да налага, често не е нужно, че компетентността е критерият, от който ще се води в случаите, когато трябва да определя представителите на президента в различни съвети, а „върховенството на закона е това, което може на направи тази държава европейска”.

След тържествената клетва в парламента на Северна Македония трябва да бъде осъществено предаването на президентския пост в резиденцията „Вила Водно“. Предстои и среща на четири очи на Силяновска със Стево Пендаровски, чийто мандат изтече днес, уточнява БТА.

Македонският министър на правосъдието Кренар Лога заяви, че клетвата на новия президент Гордана Силяновска Давкова е нищожна, предаде БГНЕС.

Според него процедурата трябва да се повтори или постът да бъде поет временно от председателя на парламента Йован Митревски.

„Незачитането на конституционното име на държавата прави клетвата на Силяновска нищожна. Или повторение на процедурата, или позицията на президент на държавата трябва да бъде поета от Йован Митревски (председател на Скупщината), като изпълняващ длъжността президент“, написа Лога във Фейсбук.

Четете още

Избор на редактора