Симеон: А трябваше да приемем еврото още в 2013

Партиите трябва да казват на гражданите какво целят, какво са постигнали и какво биха постигнали, отколкото само да критикуват и да атакуват опонентите. С критика не се стига до никъде“, подчертава Симеон Сакскобургготски в интервю за БГНЕС.

Според него е много важно да има една позитивна кампания за да излязат повече хора да гласуват, защото всеки път гласуват все по-малко и по-малко. „Казвал съм го на шега: ако човек не участва, не може и да протестира. Трябва да участваме всички“, призовава бившият министър-председател.

На въпрос дали след тези пети парламентарни избори в рамките на две години ще може да се състави правителство, Симеон Сакскобургготски отговаря: „Да изчакаме деня след изборите. Колкото повече хора гласуват, толкова по-автентичен ще е резултатът. Това също е много важно, защото иначе се изкривява политическата картина“.

Бившият премиер призова участниците в изборите към благоприличие. „Бих използвал една старомодна дума да има благоприличие и всички да сме малко по-позитивни едни към други“, каза Симеон Сакскобургготски.

По отношение на забавянето на влизането на България в еврозоната, той припомня, че това е била основна цел още преди 20 години. „По времето на моето управление като премиер и след това по време на тройната коалиция мечтата и целта беше да приемем еврото през 2013 г. Сега сме 2023 г. и говорим за 2025 г. Еврото щеше да ни интегрира още повече в европейското семейство…, но трябва воля, желание и мотивация“, категоричен е Симеон Сакскобургготски.

Още по темата

Избор на редактора