18.5 C
София
събота, 1 октомври, 2022

Симеон за изгонването: Нечувано, грозно, сякаш беше под чужд натиск

Държавата губи ценно време заради невъзможността да се състави стабилно управление. Това предизвиквало негативни коментари в Европа, някои смятали че „не можем да си оправим вътрешния двор“. Това твърди в интервю за Деси Плевнелиева за Нова ТВ бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Изгонването на изгонването на служителите на руската мисия в София на него му изглежда поръчково и направено под натиск. “Нечувана работа е гоненето на толкова дипломати, излишно и провокативно, изглежда така, сякаш е под някакъв друг, чужд натиск. Не казвам, че е, но сякаш е почти поръчково, което е още по-грозно за нас, българите”, коментира Симеон скандала с Москва. И подчерта, че други държави от НАТО не са предприемали действия от “такъв калибър”.

„Руснаците са с имперско мислене и самочувствие и с тях трябва да се действа по-предпазливо, категоричен е експремиерът. – Колко години ще ни трябват сега, за да си върнем взаимните пазари, отношенията? Жалко е, защото има емоции и моменти на не съвсем обективно и рационално разсъждаване”, смята още Сакскобургготски.

“Губим време, средства и какво ли не с толкова избори вече! В чужбина ни гледат и си казват: “Тези хора не могат ли да си оправят вътрешния двор?” Сравняват ни с някои нестабилни страни, толкова е грешно и жалко и има последици”, коментира Сакскобургготски политическата криза у нас. Той сподели, че не усеща “много голяма доза идеология в тия работи”, а по-скоро е его – “моите хора, моята партия”, което определи като “много вредно”.

Сакскобургготски коментира и свалянето на ветото върху РСМакедония за членството ѝ в ЕС. „Лично за мен важното е добруването на тези народи – Албания, Северна Македония и ние. Защото ние сме вече в ЕС. Те защо да се изключват от това благо или тази общност? Не бива на негативното да се спираме, а да погледнем как да излезем от тази ситуация без някой да каже:„Родоотстъпници“! Има нагласи в някои страни, които намекват, че България се опитва да изнудва, което е страшно грозно. Докато ролята за нас е да кажем: “братя”! Да ударим едно рамо, а след това вече – с нашия опит, който сме придобили! Дай боже да се намери формула – ето френското председателство, което се стараеше толкова“, казва бившият премиер.

„Ставам рано, до към 1-1 и половина на обед работя по разни неща – кореспонденция, книжа. Обядвам късно. Спя малко, слава Богу, така пестя немалко време. Вечер и нощем чета, това за мен е най-голямото удоволствие”, разказва Симеон Сакскобургготски как минава денят му.“На тази възраст човек няма какво толкова да си пожелава, вече не броя годините”, казва още той на въпрос как е отпразнувал скорошния си рожден ден.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини