Синдикат в „Лукойл“ си иска руския петрол

Предсрочният отказ от дерогацията (за преработка на петрол с произход Русия) ще доведе до проблеми със снабдяването на вътрешния пазар с достъпни горива, ще вдигне цените не само на горивата, но и на всички стоки и услуги в страната, ще доведе до сериозно повишаване на и без това високата вече инфлация, хиляди ще загубят работните си места, и не само ние, нефтохимиците, но и много други свързани отрасли.

Това пише в позиция на Синдиката на българските нефтохимици „Лукойл“ изпратена до всички висши държавни органи.

За „Лукойл, който винаги се е доказвал като социално-отговорен и коректен партньор, се разпространяват лъжи и измислици с една-едничка цел да се демонизира имиджът на най-големия инвеститор в държавата, чийто основен грях са руските му корени, нищо че е българска фирма регистрирана и работеща по българските закони“, посочват от синдиката.

Служителите в рафинерията пишат, че тяхното безпокойство е породено от ежедневната настъпателност, с която се води „войната“ срещу предприятие, което е един от стожерите на българската икономика. Поредният пример е необоснованото решение, гласувано в икономическата комисия, за предсрочно прекратяване на получената от България дерогация за внос на руски нефт (която иначе е до края на 2024 година) – не е възможно да бъде реализирано нито от технологична, нито от логистична гледна точка, пише в документа.

Синдикалистите твърдят, че договорите за доставка на суров петрол се сключват 6 месеца предварително, а изграждането на нова логистична инфраструктура изисква време. Един нов резервоар се строи поне година и половина, за да отговаря на всички изисквания за промишлена и екологична безопасност, регламентирана в българските и европейските нормативни актове. Рязката смяна на проектната суровина без нужната настройка на всички технологични процеси може да доведе до рискове от производствени аварии, причиняващи щети за екологията, живота и здравето на хората, пише в документа.

Членовете на Синдиката на българските нефтохимици заявяват, че са готови на решителни действия в защита на своите работни места.

Четете още

Избор на редактора