Синдикат скочи срещу матурата след 10. клас. Учениците нямали мотивация

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ настоява за отпадане на националното външно оценяване след 10 клас. Мотивите са, че той по никакъв начин не мотивира учениците, тъй като онзи, който не го издържи, дори не повтаря класа.

Същото важи и да изпита след четвърти клас, освен ако не се приеме изричното решение този, който не го вземе, да повтаря, за да не попадне в прогимназията със силни образователни дефицити.

„Във връзка с идеята на МОН, да увеличи учебното време за 5 и 6 клас, становището на учителските синдикати е категорично против тази промяна“, пишат още синдикалистите. Според тях това предложение е продиктувано от РЗИ, които отказват да съгласуват учебните разписания и по някои предмети децата трябва да вземат половин учебен час. Синдикатът определя това като „рекет на РЗИ“. При увеличаването на учебното време с две седмици, края на учебната година ще се определи на 30 юни.

Синдикатът смята, че това ще се отрази на времето да почивка на учителите. „През последното десетилетие на педагогическите специалисти им бяха вменени куп дейности, които полярно не кореспондират с педагогическата работа. Тези неучителски, административни и често безсмислени дейности, допринесоха до прекомерно прегаряне на учители и директори. Професионалното прегаряна на учителите, по изследване на Синдикат „Образование“ и по поръчка на МОН, достига почти 60% при средно 45% за ЕС.

Този висок бърнаут ефект води до прекомерен стрес и огромен процент професионални заболявания. Затова е жизнено необходимо педагогическите специалисти да имат технологично време за преодоляване на натрупания професионален стрес.

Четете още

Избор на редактора