Скандал в БСП Сливен. 11 социалисти напускат партията

Трус в партийната организация на БСП в община Сливен заради номинациите за местните избори и намесата на партийното ръководство в решението на общинската организация. 11 социалисти хвърлиха партийните билети, след като „Позитано“ 20 отхвърли кандидатурата за кмет на Минчо Афузов и го замени с бившия градоначалник, генерал Кольо Милев.

БСП в града на стоте войводи издигна бизнесмена и бивш областен управител при служебното правителство – Афузов, на общинската конференция преди дни, като за него гласуваха 57 социалисти, втори беше Румен Бозуков с 28 гласа, а за номинирания от „Позитано“ 20 Кольо Милев тогава гласуваха само 15 делегати и го поставиха на трето място. Преди ден обаче пленумът ревизира решението на местната организация и постави Милев начело на листата съветници, като го утвърди за кандидат-кмет.

От днес пък той ще държи и ключа на партийната централа в Сливен, след като в неделя пленумът на БСП прекрати правомощията на досегашния председател на БСП в града Атанас Делибалтов. Това наложи днес партийна комисия да приеме от него предаването на документи и имущество, а ключа вече ще държи Кольо Милев, съобщи местният сайт Sliveninfo.

Милев пък ще връчи ключа на зам.-шефа на партията Атанас Зафиров, който отговаря за сливенската организация. В централата на БСП вече няма да работят Ралица Пашова, която напуска и партията. Своето намерение да напуснат БСП в социалните мрежи изразиха Павлета Генчева, Михаела Градева, Мариета Петкова и др., пише dir.bg.

„Вече не издържам и напускам. Почти всички организации издигнаха Минчо Афузов, конференцията го избра с огромно мнозинство, а някой решава, че кандидатът за кмет ще бъде друг. Това е дъното“, каза общинската съветничка Мариета Петкова.

„Разбрах, че 11 души напускат БСП, но да не забравяме, че организацията в Сливен е от близо 1000 социалисти“, коментира пък ген. Милев.

Евродепутатът Петър Витанов изрази възмущението си от подмяната на решението на местната организация на БСП за издигането на Афузов и предрече, че партията я очаква загуба с наложената от ръководството номинация.

„Помните ли оня стар виц, в който песимистът казал „По-зле от това не може да бъде“, а оптимистът му отговорил „Може, може…“. Вчера мнозинството в Националния съвет на #БСП подкопа дъното на собственото си късогледство, за да доведе партията до още по-голям позор, макар и да изглеждаше, че такъв е невъзможен“, реагира Петър Витанов, чиито корени са от Сливен. Той изтъква, че Афузов е много уважавана личност в града и прогнозира крах на местните избори.

Четете още

Избор на редактора