Скандал с интервю на университетски професор

Интервю на проф. Дарина Григорова от Софийския университет предизвика скандал, който отеква в медиите и социалните мрежи.

Академичният съвет на СУ излезе с позиция срещу Григорова, като се разграничи от нейни тези и позиции, изразени в интервю и ги определи като „проруски“.

Григорова написа съобщение в личния си Facebook профил, в което благодари на всички, които са я подкрепили и са показали съпричастност към „свободата на словото“.

Проф. Григорова е автор на няколко книги, сред които са „Свобода и самодържавие. Руският либерализъм в края на ХІХ в.“ и „Империята Феникс“, както и на множество научни студии и статии.

Ето каква позиция изрази Софийският университет:

„По повод получените многобройни протестни писма срещу лансираните тези и идеи в интервю на Дарина Григорова, Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ заявява, че се разграничава категорично от изразената от нейна страна позиция. Считаме, че материали с подобно съдържание нагнетяват допълнително съществуващото в страната обществено напрежение и обслужват интересите на пропагандата, свързана с войната в Украйна. Изразената в интервюто позиция от Дарина Григорова е нейно лично мнение, което няма никаква връзка с духа на Софийския университет като средище на хуманността, разума и академизма. Намираме за недопустимо подобно поведение от страна на университетски преподавател, още повече, че в интервюто се пропагандират открито и политически идеи, които пряко влияят върху актуалния обществен живот в България и уронват авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната“, гласи позицията на Акдемичния съвет на Софийския университет.

В интернет се появиха публикации със слоган „Аз съм проф. Дарина Григорова“, защитаващи свободата на словото.

Ето какво написа проф. Григорова: 

„Не мога лично да благодаря на всеки от Вас, приятели! Благодаря Ви за сърцатата Ви съпричастност към скъпоценната свобода на словото за всеки глас/позиция, независимо дали е близък до Вашия или не. Благодаря Ви за отзвука – хор от камбанки, приятелски гласове-маркировки за извеждане от мъглата. Но, за да не е само лирика, победа будет за нами, „не бойте се, приятели!“

Ваша Дарина“

Основните теми, които проф. Григорова коментира във въпросното интервю са демонтажа на Паметника на Съветската армия и войната в Украйна, уточнява Фокус.

Тя определя случващото се с паметника като вандалски и небългарски акт и го нарича “рязане по най-касапски начин, а не демонтаж“. Григорова смята, че „чисто психологическият ефект от вакханалията с разрушаването на Паметника на Съветската армия цели в Русия да се създаде основателна българофобия“.

По думите й не всички украинци са заразени от русофобия. „На мен ми се струва, че Трети Украински фронт не е само част от Втората световна война. Знаете ли колко украинци и малоруси са на страната на Русия и колко с удоволствие биха били на страната на Русия, ако нещо се случи, по-голям конфликт“, казва тя.

В интервюто тя нарича Зеленски нечистоплътен, докато коментира политическата кариера на Арестович.

„Всичко е чудно, всичко е в патриотичен план. Не, част от интелигенцията не е доволна“, казва тя.

Твърдението на проф. Григорова, предизвикало най-много коментари е, че денацификацията на Украйна е въпрос на време, а после може да последва денацификация и на България.

Четете още

Избор на редактора