Скандал: ФИДЕ задраска Веско Топалов като световен шампион

Международната шахматна федерация ФИДЕ спретна нов скандал, след като задраска Веселин Топалов от списъка на световните шампиони.

Заедно с българския гросмайстор са заличени и имената на първенците на планетата Руслан Пономарьов, Рустам Касимджанов и Александър Халифман.

За скандала информира в Туитър руският журналист Евгений Суров, който доскоро списваше сайта chess-news.ru.

Както е видно от поста, във всичките си материали, свързани с Мача за световната титла, който се провежда в момента в Астана, ФИДЕ твърди, че в столицата на Казахстан ще бъде определен 17-ият световен шампион!

Веселин Топалов стана 19-ият световен шампион през 2005 година, след като спечели турнир на осемте най-добри в Сан Луис, Аржентина.

„Не знам дали има смисъл да се коментира поредния идиотизъм на ФИДЕ, сподели пред ekspresso.bg Силвио Данаилов, който е мениджър на двама от „задрасканите“ от международната федерация световни шампиони. – Да, и четиримата не са станали световни шампиони в мач от двама съперници, но същото трябва да важи и за Михаил Ботвиник. Той става първенец на планетата през 1948 г. в мач-турнир, в който участват още Василий Смислов, Паул Керес, Самуел Решевски и Макс Еве. Турнирът започва в Хага и завършва в Москва.“

„Мачът в Астана се провежда по така наречените „софийски правила“, които въведохме в шаха още през 2005 г. на първия супертурнир „М-Тел Мастърс“ и бяха аплодирани от шахматната общественост, но ФИДЕ никъде не споменава за това“, допълни още Данаилов.

Още по темата

Избор на редактора