Скъсана стена на язовир уби най-малко 45 в Кения

Язовир се срути в Западна Кения рано в понеделник, убивайки най-малко 45 души и оставяйки десетки в неизвестност, след като водна стена помете къщи и прекъсна главен път, съобщиха от вътрешното министерство.

Старият язовир Киджабе, разположен в района на Май Махиу в района на Голямата рифтова долина, който е предразположен към внезапни наводнения, се срути и водата се разля надолу по течението, носейки със себе си кал, камъни и изкоренени дървета, каза полицейски служител Стивън Кируи пред Асошиейтед прес.

Превозни средства бяха заплетени в отломките на една от най-натоварените магистрали в Кения и парамедиците се погрижиха за ранените, докато водите потапяха големи площи.

Червеният кръст на Кения съобщи, че 109 души са били хоспитализирани, докато други 49 са обявени за изчезнали.

Уилям Локаи каза пред Citizen TV, че е бил събуден от силен взрив и малко след това водата е напълнила къщата му. Той избягал през покрива заедно с брат си и децата.

Продължаващите дъждове в Кения причиниха наводнения, които вече убиха близо 100 души и отложиха отварянето на училищата. Проливни дъждове заляха страната от средата на март и метеорологичният отдел предупреди за още валежи.

Четете още

Избор на редактора