Слава Богу, талантът няма нужда от федерации

Наистина красивите и наистина умните ни момичета, начело с Нургюл, от снощи са европейски шампионки в шахмата.

За тези, които следят изкъсо великата игра това не беше изненада. Последните успехи на Нургюл Салимова и Белослава Кръстева, класата на Антоанета Стефанова, и талантът на Гергана Пейчева и Виктория Радева го предвещаваха. Искаше се, като във всеки спорт, само малко късмет. И той дойде снощи в инфарктната последна партия на Гергана. Но, както е добре известно, късметът върви със силните.

Те развяха знамето ни. Чуха, разплакани, в тяхна чест химна. И сега вече казват първите си шампионските си думи пред камерите. По време на интервютата видяхме, че са облечени с пет еднакви красиви сака. И са с различни панталони – черни, сиви, червени, дънки. Спонсорът е нямал пари за повече. Ще го забравим. Но не тябва да се забравя, че четата на Нургюл бе допусната до турнира в Черна гора по милост, заради разпарчетосаната ни на пет части федерация. И то след като бяхме 10 години извън световната шахматната организация. Играхме с уайлд кард и взехме титлата. Всичко това въпреки „усилията“ на осемте (8!) ни шахматни федерации. Тази, която ни представи всъщност – Българска спортна федерация по шахмат, юридически също не е на „ти“ с държавата.

Успехът обаче има само една майка и много бащи. Сега всички ще ревнат колко много са вярвали в момичетата, колко много са направили за тях и как те сега им се отблагодаряват за грижите. Безсрамници. Държавата на практика не е дала нито стотинка за тези момичета. Това не трябва да се забравя. Както и факта, че Нургюл сама плащаше нощувките си в Баку, че Белослава участва в Мексико благодарение на помощта от американския университет, в който учи. Пет сака и пет панталона. Слава богу, талантът няма нужда от държава. Той намира начин да се прояви въпреки нея. Хубав ат и под съдран държавен чул си личи и печели. Справка – Веско Топалов и златните момичета.

Сега ще ги видим по всички телевизии. Ще ги почетем в парламента, ще ги награди с орден президента. Ще се снимат с Делян Пеевски, който ще разпореди да се обединят петте шахматни федерации и ще даде срок на премиера Денков за изпълнението на задачката. Ще бъдат отбор на годината, а Нургюл ще стане спортист на годината. И на следващия турнир всички ще бъдат с еднакви панталони.

Тази титла може да се съпостави с успеха на футболните национали през 1994 г. в САЩ. Които се радват на комфорта в Бояна, но не смеят да излязат сред хората. Които разпределят милиони, но милиони не ги искат. И един отбор момичета, които стъпиха на върха само заради своя талант.

Да, налага се смяна. Веселяците на Боби трябва да излязат и напуснат палата си в Бояна. На „Иван Асен 26“ им е достатъчно широко, за да се поберат успехите от 18-годишния им труд. А така ще са и по-близо до БИАД. А в Бояна да постелят червения килим на шахматистките ни.

Четете още

Избор на редактора