Следобедната дрямка – тайната на хората над 60

Колко е полезен и защо е необходим сънят за по-възрастните? Какви са ползите от следобедната дрямка? Ето отговорите. Кратката дневна дрямка – дори за няколко минути – ще неутрализира излишния кортизол (хормон на стреса). Такава почивка обикновено е освежаваща, намалява риска от мигрена и главоболие и насърчава възстановяването.

Сомнолозите разбиват мита, че ще бъде трудно да заспите през нощта поради дневния сън. Кратката почивка през деня, напротив, има благоприятен ефект върху режима. Възрастните имат нужда от задължителна кратка почивка в средата на деня.

Как да разберем, че е необходима следобедна дрямка? Ако забележите, че внезапно заспивате по врема на движение, това е ясен знак, че трябва да поспите поне няколко минути. Подобни случаи зачестяват през пролетта и са особено опасни за шофиращите. Ако забележите, че започвате да се унасяте зад волана, незабавно спрете и си починете.

Сънят рестартира мозъка. Това отдавна е известно на учените. Какво означава „рестартиране“? Механизмът е следният: по време на този процес се извършва анализ и усвояване на получената информация – ненужната информация се изтрива, необходимата се отлага в дългосрочната памет. В резултат на това мозъкът започва да работи по-добре, паметта става по-силна.

Защо е важно да спим през деня след 60 г.? Тъй като когнитивните функции и паметта отслабват с възрастта, а сънят често става нефизиологичен (фазите на съня са нарушени), след 60-65 години е желателно да се увеличи продължителността на общия сън за сметка на краткотраен дневен. Това ще засили паметта и мозъкът ще работи по-ефективно. В допълнение, добрият пълноценен сън облекчава мускулното и психическо напрежение, позволява на тялото да се възстанови и по този начин подобрява цялостното благосъстояние, повишава нивата на енергия и укрепва здравето. Китайски учени проведоха мащабно изследване, в което участваха голям брой хора на възраст над 60 години. Изследвани са две групи: първата е без дневен сън, а представителите на втората спят по 1-2 часа дневно след обяд. Всички участници са били прегледани после.

В резултат на това се оказва, че тези, които обичат да спят през деня, се с много по-високи по няколко психофизиологични показателя наведнъж: реакция, памет, концентрация, зрително-пространствени умения, устойчивост на стрес и когнитивни (умствени) способности. Извод: дневният сън не позволява на мозъка да старее преждевременно. Предупреждение: твърде много сън може да бъде вредно. Освен това може да става дума за наличие на заболявание. В случай на дискомфорт след дневен сън е препоръчително да се консултирате със специалист.

Още по темата

Избор на редактора