След атентата Борисов чел книгата на Алексей Петров за тероризма

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов коментира по повод инцидента с кортежа на главния прокурор, че „това грозно събитие“ още повече амбицирало него и партията му да завършат съдебната реформа.

„Атентат срещу когото и да било е зловещо нещо. Това е акт, който застрашава живота не само на главния прокурор и семейството му, но и на всеки случаен човек. Затова го осъждаме с цялата сила, която имаме. Абсолютно му съчувствам на Иван Гешев, това да се извърши пред съпругата и особено пред децата, едното от което е малко, просто това е чудовищен акт“, подчерта Борисов.

В миналия парламент ГЕРБ всячески възпрепятстваше каквито и да е законодателни реформи на съдебната система, включително и най-вече за въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.

Освен това версията, че в колата на Гешев е присъствало и семейството му, днес не беше потвърдена нито от заместник главния прокурор Борислав Сарафов, нито от вътрешния министър Иван Демерджиев.

Лидерът на ГЕРБ допълни, че щом е било посегнато на главния прокурор, „могат да посегнат на всички“. По думите му това, че автомобилът е брониран, е спасило Гешев.

Отбеляза, че сутринта бил прелистил малко литература по темата, като реферира към книгата на Алексей Петров „Тероризъм и системи за сигурност“, където ясно било обяснено що е то тероризъм, какви са целите и задачите му.

„Създаване на хаос, страх, да накараш лице или група от хора, система или държава да се съобразят с друго мнение, с други приоритети“, посочи Борисов.

Алексей Петров по време на първото правителство на Борисов беше преследван като лидер на организирана престъпна група, сраснала се с държавния апарат. Полицейската акция срещу него беше кръстена „Октопод“. През 2021 г. съдът окончателно го оправда.

Четете още

Избор на редактора