След голямото плюскане пийте чай от копър

Ще ви разкажем за напитката, която може да ви помогне след голямото плюскане по Коледа, пише Фокус.

Богатите празнични ястия могат да имат отрицателно въздействие върху храносмилателната система и голяма вероятност да се появят симптоми като коремен дискомфорт, подуване на стомаха и дори лошо храносмилане.

Такива симптоми се появяват особено при хора, които са постили и по Коледа прекаляват с храната. Традиционните ястия често са богати на месо и сосове, които могат да съдържат много мазнини.

Към тях се добавят сладкиши, които могат да имат отрицателно въздействие върху храносмилането. Поради мазнините може да се забави изпразването на стомаха и да се появи осезаемо чувство на тежест и дискомфорт.

За щастие има решение, което можете да приложите на практика, ако сте преяли на коледната трапеза. По-точно, това е напитка, която може да ви помогне да отпуснете мускулите на храносмилателния тракт и чувството за подуване и дискомфорт ще бъдат намалени.

А напитката, която може да направи чудеса с храносмилането, е чаят от копър. В народната медицина се използва именно за тази цел, тъй като е признат с ползите си за храносмилателната система.

Копърът съдържа няколко етерични масла като анетол. Тези масла имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на газовете и подуването в храносмилателния тракт.

В допълнение, копърът съдържа активни вещества, които спомагат за отпускане на мускулите на храносмилателния тракт, което може да улесни процеса на храносмилане. По този начин може да се намали дискомфорта. В същото време чаят от копър допринася за намаляване на мускулните спазми, които могат да възникнат по време на храносмилането, отбелязва Аntena3.ro

Друга полза от копъра е, че стимулира секрецията на жлъчка, която е от съществено значение за смилането на мазнините. Благодарение на противовъзпалителните свойства на копъра, възпалението в храносмилателния тракт може да бъде намалено. Това е още една причина, поради която трябва да консумирате тази напитка след обилно хранене.

В същото време пиенето на чай от копър може да осигури усещане за спокойствие и комфорт на храносмилателната система. Дискомфортът ще намалее, дори след богата коледна трапеза.

Кога е добре да се пие чай от копър?

Друга полза от този чай е, че може да помогне за неутрализиране на стомашната киселина. По този начин може да помогне за намаляване на симптомите на лошо храносмилане и киселинност.

Ако не искате да имате проблеми с храносмилането след коледната трапеза, трябва да знаете идеалното време за пиене на този чай. За гарантиран ефект чаят от копър трябва да се пие 30 минути преди хранене.

Четете още

Избор на редактора