Пускат от затвора Писториус 11 г., след като уби жена си

Бившият паралимпийски шампион от Южна Африка Оскар Писториус ще бъде пуснат условно на свобода в петък, като излиза от затвора почти 11 години след убийството на партньорката си Реева Стеенкамп, съобщава АФП. Той има забрана да говори пред медиите, потвърди в сряда администрацията в страната.

„Като всички други хора, които са условно на свобода, и Писториус няма да има право да дава интервюта на медиите“, подчертаха от администрацията в комюнике. „Фактът, че Писториус е известен, не го отличава от останалите и не му дава специални права“, се казва още в документа.

37-годишният Писториус спечели през ноември предварително освобождаване от затвора. Правосъдието в Република Южна Африка позволява на затворник да бъде пуснат преждевременно на свобода, след като изтече поне половината му присъда.

Бившият атлет трябва да излезе в петък от затвора в предградието на столицата Претория. Не са обявени часът и детайли по освобождението му заради мерки за сигурност.
Не се дава никаква възможност на журналистите „да снимат Писториус“, предупредиха от администрацията.

Шесткратният паралимпийски шампион, който има два ампутирани крака, влезе в спортната история на Олимпийските игри в Лондон през 2012, като се състезаваше и с спортистите без увреждания на 400 метра. Той беше осъден през 2017 на 13 години и 5 месеца затвор.

В нощта на 13 срещу 14 февруари 2013 той е убил 29-годишната манекенка Реева Стеенкамп, като е стрелял четири пъти през вратата на къщата си. Той винаги е поддържал версията, че е вярвал, че има крадец в къщата.

При обявяването на предварителното му пускане на свобода майката на жертвата Джун Стеенкамп потвърди, че продължава да не вярва на „версията на Оскар“ и изрази убеденост, че той „не се е превъзпитал в затвора“.

При пускането му условно на свобода до края на присъдата му през 2029 година Оскар Посториус трябва да следва терапия за овладяване на гнева.

Четете още

Избор на редактора