След 124 години пак показваме наши килими в Париж

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива днес – 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица, съобщи БНР.

Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и са собственост на холандец, който от години живее в България и притежава колекция от над 900 екземпляра.

Изложбата ще остане в Париж до 14 юни и е озаглавена „История в цветове. 350 години българско килимарство“.

Повече за това интересно събитие разказа Десислава Бинева – директор на Българския културен институт в Париж:

„Това е един от най-интересните ни занаяти. Той се развива в България в продължение на векове. Автентичните български килими са силно ценени от колекционерите.

В нашата изложба представяме автентични и добре запазени модели от Котел, Чипровци и Пирот, който по онова време  е част от българската територия. Най-старият от тях е от далечната 1830 година.

Това е изложба, която разказва за едно от многото лица на България. Това е разказ за живите ни традиции. Към изложбата е подготвено и книжно издание. То надминава идеята за каталог“.

Експозицията се организира точно 124 години след първото и единствено до момента представяне на български килими във Франция, когато от април до ноември 1900 г., изделия от Чипровци и Котел са част от българския павилион на Всемирното изложение в Париж в началото на новия 20-ти век. Тогава фабриката от Котел „Балабанов“ получава сребърен медал от изложението. От 1900 г. до сега това българско изкуство не е било представяно във Франция.

Всички експонирани в изложбата артефакти, както и публикуваните образци в книжното издание, са собственост на Якоб ван Бейлен –  притежател на най – богатата частна колекция от над 900 автентични старинни български килими от различни региони на страната.

Холандец по произход, от 2010 г. Якоб живее във Велико Търново и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство, където ценните оригинали, намерени в годините от него, да продължат да бъдат съхранявани и запазени за идните поколения.

Изложбата може да бъде разгледана от 18 април до 14 юни в Галерията на Българския културен институт в Париж.

Четете още

Избор на редактора