Словакия избира президент на балотаж

Вторият тур на президентските избори ще се произведе днес в Словакия. Един срещу друг се изправят председателят на словашкия парламент и лидер на партията „Глас – социална демокрация“ Петер Пелегрини и бившият външен министър, либералът Иван Корчок. Останалите 7 кандидати бяха елиминирани на първия тур на 23 март. Тогава Корчок беше подкрепен от 42,51% от избирателите, а Пелегрини – от 37,02 на сто, при избирателна активност от 51,91 процента.

Победителят ще наследи досегашния либерален президент Зузана Чапутова, която реши да не се кандидатира за втори мандат.

Франс прес отбелязва, че прозападен бивш първи дипломат и проруски експремиер се изправят един срещу друг на решаващия президентски балотаж, който според анализатори може да окаже голямо влияние върху отношенията на Словакия с Русия.

Според проучването на агенция Ен Ем Ес, надпреварата е оспорвана, като 48-годишният Пелегрини може да получи 51% от гласовете, а Корчок – 49 на сто.

Руското нахлуване в Украйна се превърна в ключов въпрос в предизборната кампания в тази 5,4-милионна държава  – членка на ЕС и НАТО, след като премиерът Роберт Фицо, съюзник на Пелегрини, постави под въпрос суверенитета на Киев и призова за мир с Русия, посочва АФП.

59-годишният Корчок е твърдо проукраински настроен, той е яростен критик на популисткото правителство и е подкрепян от опозицията. Ако победи, Корчок би могъл да балансира антиукраинската позиция на правителството в Братислава.

48-годишният Пелегрини каза за АФП, че в случай, че стане държавен глава, ще се застъпи за „по-малко тесни връзки с нашите съюзници и партньори от НАТО и ЕС, за по-слаба подкрепа за Украйна и за обръщане към Русия“.

Четете още

Избор на редактора