Словакия: 7 загинаха при сблъсък на влак и автобус

Най-малко петима души загинаха, а също толкова бяха ранени, след като влак, пътуващ от чешката столица Прага за унгарската столица Будапеща, се сблъска с автобус в южната част на Словакия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на официални словашки представители.

Повече от 100 души са пътували във влака „Евросити“ (Eurocity), когато малко след 17:00 ч. (15:00 ч. по Гринуич) композицията се удря с автобуса при словашкия град Нове Замки, съобщиха полицията и словашката национална железопътна компания ЖССК. Броят на жертвите и нараняванията бяха потвърдени от словашките спасителни служби.

Видеозапис показва, че локомотивът влака се е запалил в резултат на удара. Автобусът е понесъл сериозни щети при катастрофата, съобщиха словашките железници.

Министърът на вътрешните работи на Словакия Матуш Шутай Ещок пътува към мястото на катастрофата, съобщи полицията.

Основното железопътно трасе, свързващо словашката столица Братислава с Будапеща, е затворено до второ нареждане.

Повече от 100-те пътници от катастрофиралия влак „Евросити“ са транспортирани с автобуси до южния град Щурово в Словакия край унгарската граница, съобщи словашката железопътна компания.

Президентът Петер Пелегрини, който е в Брюксел за участие в срещата на европейските лидери, изказа съболезнования на загиналите.

„Пожелавам на ранените бързо възстановяване и благодаря на лекарите и аварийно-спасителните екипи за работата“, каза Пелегрини. „Пожелавам си в Словакия да не се случват повече такива катастрофи“, добави той.

Четете още

Избор на редактора