3.9 C
София
сряда, 7 декември, 2022

Случаен пожарникар предотвратил голяма трагедия в пламналия влак

Пожарникар, случайно пътуващ в пламналия влак София – Варна, е предотвратил с бързата си професионална реакция голяма трагедия, съобщава БНТ. Разследва се версия палеж.

Огнеборецът първи е забелязал пламъците, съобщи началникът на шуменската пожарна комисар Иван Иванов. Мъжът дръпнал ръчната спирачка и започнал да евакуира пътниците.

Мъжът, който спаси много хора с бързата си реакция, е Върбан Георгиев. Той е началник на Държавен противопожарен контрол в дирекцията във Варна.

На километър след гара Каспичан възникна пожарът в бързия влак София – Варна. Огънят е тръгнал от втория вагон, като е обхванал и първия. За минути на място са пристигнали няколко противопожарни екипа, които са започнали, заедно със служителите на влака, да евакуират пътниците.

В спасяването са участвали и пътуващите, а болна жена е била изнесена на ръце. Хората са били много уплашени.

“Добре, че имаше млади хора и са ме носили на ръце, защото имаше голям насип и после като минахме от другата страна започнахме да се търкаляме, направо ужас беше и по релсите имаше ток”, разказа за БНТ Станка Денева.

“Ако не беше един човек да ме свали, нямаше как да слезем, защото е супер неудобно от старите влакове да се слезе при такава ситуация”, обясни Петя Киронова.

Още снощи автобуси извозиха пътниците до населените места, за които са пътували. Тази сутрин започна вторият оглед на опожарените композиция.

“Назначена е комисия първа категория, която тепърва ще разследва всички причини и обстоятелства по случая. До произнасяне на комисията няма как да правим предположения. Ще изчакаме решението на тази комисия”, заяви Димитър Димитров от БДЖ.

След първия оглед снощи, огнеборците вече имат своя версия за пожара. “Най-вероятно става дума за техническа неизправност, тъй като по време на движение се е чул пукот и дим. Веднага е започнало пламъчно горене, което се е развило много бързо”, посочи комисар Иван Иванов, началник на РДПБЗН-Шумен.

Преди да тръгне от София влакът е бил проверен, съгласно действащите вътрешни нормативи, каза още Димитър Димитров от БДЖ. Той уточни, че не са установени нарушения, а служителите във влака са действали бързо.

“Превозната и локомотивната бригада са действали адекватно и по тази причина пътниците са били изведени своевременно и отдалечени от състава на влака”, добави още Димитров.

Движението на влаковете не е преустановено, но се извършва само в единия коловоз и с намалена скорост в района на произшествието.

Окръжната прокуратура в Шумен образува досъдебно производство за пожар във влака София – Варна. Изясняват се причините и обстоятелствата, довели до възникването на инцидента.

Разследването е по член 330 от Наказателния кодекс, който е за палеж и предвижда при доказване на вина наказанието да е от 1 до 8 години затвор.

До момента е установено, че огънят е обхванал два вагона, унищожено е имущество на значителна стойност, като пожарът е представлявал опасност за живота на пътуващите, но няма жертви и пострадали лица, съобщават от прокуратурата.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини