Смилец празнува с динен маджун, баница и танци

В силистренското село Смилец днес се състоя традиционният Празник на динения маджун. Организатори на проявата са община Силистра, читалище „Светлина – 1906“ и кметското наместничество в селото.

Програмата предвиждаше конкурс за най-вкусна домашна баница и ателие за изработване на фенери от динени кори. Имаше и ревю на народни носии и накити, представени от деца. Проявата бе съпроводена с богата фолклорна програма. Представено бе ново, допълнено издание на книга, разказваща историята на селото.

Специално за празника пристигна делегация от молдовското село Нови Томай, което неотдавна се побратими с домакините от Смилец. В него живеят около 300 души. Почти всички те са етнически българи, наследници на бежанци от Южна България. Основен поминък на местните хора е земеделието и производството на пчелен мед.

По традиция подготовката за празника започва със засяване на бостан още през пролетта. Целият процес „от нивата – до тавата“ е интересен за различните поколения, които участват в дейностите месеци наред. При засяването по традиция, за да се родят големи дини, бабите и децата се търкалят в бостана.

За да се приготви диненият мед – маджун, дините се изстъргват, изсипват се в съдове и се слагат на огън, докато се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари отново до сгъстяването му. В земята се издълбават т.нар. „котлони“, в които се пали огън, с „гнезда“ за съдовете и изход за дима.

Диненият мед се е използвал в старите и трудни времена като подсладител. Може да се консумира и от диабетици.

Целта на празника е да насърчава приемствеността на традициите между поколенията.

Четете още

Избор на редактора