17.9 C
София
събота, 1 октомври, 2022

Смут в Скопие. Френското предложение се губи нейде из кулоарите

Смут настана в Скопие покрай преговорите със София за членството на съседите в ЕС.

Председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери не подложи на гласуване предложението на координатора на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицески. Той поиска на днешното заседание на парламента да бъде разгледан въпросът за преговорите със София и преговорната рамка с ЕС, предложена от френското председателство, предаде БТА.

“Република Северна Македония е точка първа в парламента на България, а в нашия парламент не се обсъждат прeговорите. Срамно е, че за страната се говори в други парламенти, а не в нашия”, посочи Мицески.

Джафери обясни, че не може да подложи на гласуване предложението, защото за да се разгледа този въпрос в парламента, трябва да бъдат внесени съответните документи.

Според Мицески обаче документите са внесени още в петък в комисията по европейски въпроси. Председателят на опозиционната партия “Левица” пък заяви, че от 2 години в парламента са внесени документи “за най-горещия въпрос, но понеже не става дума за Косово или Албания, Джафери не смята за необходимо да го поставите на обсъждане.”

От правителството няма информация за развитие по темата. За сметка на това говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски попита: “Има ли екип от министерството на външните работи, който е изпратен днес в Република България, за да договаря френското предложение? Вярно ли е, че този екип днес води преговори предложението да бъде включено в протокола за Европейския съюз? С това мълчание екипът на МВнР не оформя ли тъжната съдба на страната, далеч от очите на обществото?”

На пресконференция в петък министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич обявиха, че когато получат окончателното френско предложение, то ще бъде внесено в парламента, за да могат депутатите да се изкажат по него.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини