Смъртоносен циклон уби 39 в Южна Бразилия

Най-малко 39 души загинаха, а девет са в неизвестност след преминалия през най-южния щат на Бразилия Рио Гранди до Сул циклон. Бедствието наводни домове, а реки преляха, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.

Всички хора, които в момента се водят в неизвестност, са от малкото градче Мукум, едно от най-тежко пострадалите от наводненията селища, където беше съобщено за 14 загинали. В съседните градове Рока Салес и Крузейро до Сул също има жертви.

Губернаторът Едуардо Лейте обяви бедствено положение и отмени парадите в щата по случай отбелязването на днешния Ден на независимостта на Бразилия.

По данни на властите от силните дъждове, донесени от циклона, са пострадали 80 града в щата, а над 2300 души са останали без покрив. На повече от 3900 души се е наложило да напуснат домовете си.

Освен 39-те жертви в Рио Гранди до Сул има и една в съседния щат Санта Катарина, където в град Жупия човек загубил живота си, след като върху автомобила му паднало дърво.

Президентът Луиз Инасио Лула да Силва, на когото предстои да отпътува за срещата на върха на Г-20 в Индия, обяви, че федералното правителство ще окаже пълна подкрепа на пострадалия регион и нареди на вицепрезидента Жералдо Алкмин да бъде „в готовност“ да замине за пострадалите райони, ако се наложи.

Четете още

Избор на редактора