Сняг и бури спряха фериботите в Гърция

За един ден времето в Гърция се промени драстично с рязко понижение на температурите. В гръцката област Западна Македония падна първи сняг, а заради бурните ветрове в морето бяха затворени няколко пристанища в страната, предава БТА.

Времето в събота сутрин показа ясна зимна обстановка след дълъг период на „пролетни“ температури в сърцето на есента, написа електронното издание на телевизия „Скай“.

В планинските райони край тесалийския град Лариса също падна сняг, придружен от силни ветрове.

Според прогнозите промяната на времето ще се изрази най-вече с преобладаващи силни северозападни ветрове и значително понижение на температурите днес и утре.

Бурни ветрове ще има в почти цяла Гърция, а в североизточната част на страната и по източните гръцки острови има опасност от обилни дъждове и гръмотевични бури, предаде националната телевизия ЕРТ.

Температурата днес ще се понижи с 6 до 8 градуса по Целзий в централните и северните райони на страната, както и утре – в останалата част на страната.

Ветровете със сила от 8 до 9 и дори 10 по скалата на Бофорт, които духат от ранните сутрешни часове в гръцкия регион Македония, в източните части на Тесалия, на остров Евия (Евбея) и по морето, постепенно ще започнат да отслабват в неделя следобед.

На пътниците, които ще пътуват днес по море, се препоръчва да се свържат с местните пристанищни власти и туристическите агенции, преди да отпътуват, за евентуални промени в разписанията поради неблагоприятните метеорологични условия.

Заради силния вятър не се движат фериботите от Волос до Спорадските острови, от Кавала до Принос на остров Тасос, а също и от Рафина в Централна Гърция до Цикладите, както и от Лаврио.

Затворени са маршрутите Корфу – Игуменица, Ликсури – Аргостоли, Лефкада – Митика – Етолоакарнания, Килини – Закинтос и Килини – Кефалоня.

От пристанище Пирея фериботите работят нормално, както и за островите в Сароническия залив.

Четете още

Избор на редактора