Соня Йончева стана офицер на френски орден за култура

Соня Йончева получи Орден за изкуство и литература – офицерска степен. Висшето френско държавно отличие й бе връчено от посланика на Франция у нас – Жоел Мейер, от името на френския министър на културата Рашида Дати.

На церемонията присъстваха Люк Леви – директор на Френския институт и съветник по културното сътрудничество, директорът на Софийската опера – акад. Пламен Карталов, дипломати, близки, приятели и партньори на певицата.

Преди награждаването, посланикът представи обширно биографията на Соня Йончева, нейните заслуги към френската култура и успехите ѝ като певица. „Въпреки пътуванията и успехите, Вие не забравяте Вашата красива страна България. Бъдещето на изкуството и предаването на ценностите, които то носи, са от съществено значение за Вас“, каза Жоел Мейер. „Тъй като тази вечер сме в тази резиденция, в дома на Франция, който е дом на Франция повече от 100 години, бих искал да кажа, че Вие сте тук също и във Вашия дом“, добави посланикът.

„Без никакво колебание мога да кажа, че любовта ми към Франция и нейната култура се случи мигновено, от пръв поглед – със силна страст и отдаденост към изкуството на тази велика страна и нация. Пътувам непрекъснато и постоянно откривам нови светове, публики и емоции, но чувството да съм на френска земя е нещо толкова специално, изтънчено и незаменимо за мен. Тази потребност да черпя от френската култура е като един фонтан на неспирно вдъхновение и артистична свобода, от които винаги ще имам нужда за моите творчески избори и търсения“, каза Соня Йончева.

Четете още

Избор на редактора