Сотбис предлага брой на списание ЛИК за $425

Аукционната къща „Сотбис“ предлага на сайта си брой на списание ЛИК на Българската телеграфна агенция (БТА) от 9 февруари 1990 г., на чиято корица е рисунка на поп арт твореца Кийт Харинг с негов автограф, на максимална цена от 425 щатски долара, съобщава БТА.

Екземплярът може да бъде закупен веднага, а по-висока от определената цена не може да бъде дадена. Заинтересувани могат и да се включат със свои оферти, като от „Сотбис“ съветват, че предложения, които са с между 5% до 15% по-ниски от първоначалната стойност, имат шанс да бъдат приети.

Коричната цена на предложеното за продажба от „Сотбис“ списание ЛИК е 0,60 ст. От сайта става ясно, че ще бъде изпратено от Ню Йорк до бъдещия си собственик.

Предложеният екземпляр за продажба от изданието на ЛИК излиза дни преди кончината на твореца, който умира на 16 февруари 1990 г.

Рисунката на Харинг, която е на корицата на ЛИК от февруари 1990 г., въвежда броя-равносметка на френското списание „Лир“ поглед към литературната продукция на отминалото десетилетие, се казва в списанието на БТА. Изданието на БТА за литература, изкуство и култура представя през погледа на „Лир“ книгите на осемдесетте години, представени чрез осемдесет книги. Френската редакция е поканила Кийт Харинг да нарисува корицата на броя-равносметка.

Творецът започва кариерата си, като рисува по стените на метрото в Ню Йорк, а в края на миналия век произведенията му са популярни и търсени по целия свят, се казва в статията на изданието „Лир“, препечатана и в ЛИК.

На корицата на изданието на БТА, която е с размери 26,67 на 19,68 см, Харинг е изобразил традиционните за творчеството си танцуващи фигури, обясняват от „Сотбис“. Оттам казват също, че екземплярът е много добре запазен.

Броят на ЛИК е включен в колекция „След Кийт Харинг“ на „Сотбис“, в секцията за продажба на луксозни книги и ръкописи.

Художникът е роден на 4 май 1958 г. в Рийдинг, щата Пенсилвания. Придобива популярност през 80-те години на миналия век заради графитите, които рисува в нюйоркското метро. Смятан е за основоположник на поп арта, а през април 1986 г. открива своя „Поп шоп“ в Сохо, където се продават дрехи, плакати и други артикули с негови рисунки. Това му носи още по-голяма известност.

Американецът създава и десетки произведения доброволно за болници, детски градини и училища.  По-късните му творби често предават политически и обществени теми. Харинг не крие своята хомосексуалност и призовава за безопасен секс в творбите си. Диагностициран е със СПИН през 1988 г., след което започва да използва творбите си, за да разкаже за болестта и да привлече общественото внимание към проблема със заболяването.

Кийт Харинг прави над 50 самостоятелни изложби, а след смъртта му негови творби са включени в над 150 експозиции по целия свят.

Четете още

Избор на редактора