От утре в София: задължителни маски в болници и аптеки

Задължително носенето на маски в здравните заведения и социалните домове, а предвид заболеваемостта и препоръчително носенето на маски в градския транспорт, както и на други закрити места при струпване на граждани. Това препоръча директорът на  СРЗИ д-р Данчо Пенчев на заседание на Софийския оперативен щаб, на което бяха обсъдени предвидените от здравните власти  мерки срещу разпространението на коронавируса.

София е в червената зона по брой на заразените на 100 000 души

Според проф. Кантарджиев до един месец доминиращ в столицата ще бъде вариантът ВА5, за което той препоръчва използването на открити пространства и проветряването на обществени места с цел превенция.

По време на заседанието заместник–кметът Албена Атанасова представи информация за продължаващите мерки срещу КОВИД-19 в заведенията за социални услуги на територията на Столична община.

Влизането на външни лица в Заведенията за социални услуги става при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, използване на предпазни средства, включително и облекло за еднократна употреба. Периодично се тестват служителите и потребителите. Продължава и кампанията за информиране на  потребители и служители за ползите от ваксините и спазване на мерките.  Изпълняват се и изискванията за проветряване на помещенията и неколкократни дезинфекции на всички помещения в домовете.

Общо 3 163 души ползват социалните заведения на Столичната община, като от тях са ваксинирани  около 45% от общия брой. Най-голям процент са ваксинираните в Домовете за пълнолетни лица – 65%, а заявили желание да се ваксинират са  нови 165 потребители.  Към момента 54% от служителите в заведенията за социални услуги са ваксинирани.

Софийският оперативен щаб възложи на общинските лечебни заведения да са в готовност за разкриване на легла за лечение на КОВИД-болни.

Общо шест области връщат маските в здравни, лечебни и социални заведения, спазването на дистанция от метър и половина на местата, където се събират повече хора и работа от вкъщи, ако това е възможно.

Мерките са заради високата заболеваемост и засега са само в София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник. Това са области в региони, преминали в етап 1 на картата, показваща темпа на запълване на интензивните легла – основен показател, по който здравните власти налагат ограничения.

Четете още

Избор на редактора