София вече има площадка за въздушни линейки

София вече има първата лицензирана хеликоптерна болнична площадка. Транспортният министър Георги Гвоздейков връчи документите за регистрация на вертолетно летище на изпълнителния директор на болницата „Света Анна“ д-р Славчо Близнаков.

Площадката отговаря на всички изисквания за регистрация и ще бъде включена в системата за спешна медицинска помощ по въздух.

Столичната болница „Света Анна“ има изградена площадка от години, която е използвана за спешни случаи около 10 пъти. От днес вече е част от цялостна национална система за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, каза директорът на болницата доктор Славчо Близнаков.

„Едно е да си изолиран, а друго е да си част от тази система, което е огромен напредък в Спешната помощ. Цялата болница е обучена за действия в спешни ситуации, защото ние на ден приемаме около 30 спешни случая с линейки, тоест ние ще посрещаме и 31-вия случай с въздушна линейка по същия начин, по който действаме във всяко едно спешно състояние“.

Транспортният министър Георги Гвоздейков потвърди, че при добри климатични условия първият медицински хеликоптер ще кацне у нас на 31 януари и това е потвърдено от страна и на италианския производител.

„Това е окончателната дата. Надяваме се всичко да бъде нормално и да посрещнем хеликоптера в България на 31 януари“.

След пристигането хеликоптерът ще бъде регистриран и ще получи удостоверения за летателна годност. Според предвидения график през юни трябва да пристигне вторият, а до края на годината и третият хеликоптер, допълни транспортният министър.

Четете още

Избор на редактора